چکیده
همۀ فناوریهای نوظهور دارای دو وجه تخریبی و سازنده هستند.. یکی از فناوریهای نوظهوری که اخیراً رشد چشمگیری داشته و به تدریج وجوه تخریبی و سازندۀ خود را آشکار می سازد، فناوری بلاکچین است. این فناوری در حال دگرگون کردن حوزۀ املاک و مستغلات است که با ورود بلاکچین در سراسر جهان در حال تحول است.
در این مقاله با استفاده از مدل سوات، اقدام به تحلیل پیامدهای ورود این فناوری به حوزۀ املاک و مستغلات در ایران میکنیم. بدین منظور، تاریخچۀ این حوزه را به سه دورۀ (1) پیشا-الکترونیکی، (2) الکترونیکی و (3) دورۀ بلاکچینی تقسیم میکنیم. با فهم تحولاتِ رویداده در انتقال از دورۀ (1) به دورۀ (2) میتوان الگویی اولیه برای فهم تحولاتی ایجاد کرد که در انتقال از دورۀ (2) به دورۀ (3) ایجاد خواهد شد. به همین منظور و برای فهم پیامدهای انتقال از دورۀ (1) به دورۀ (2) سه دسته از ذینفعان اصلی این حوزه یعنی دفاتر ثبت اسناد و املاک (به عنوان نهاد حاکمیتی)، مشاورین املاک (حلقۀ واسط نهاد حاکمیت و مردم) و مردم (ذینفعان نهایی) شناسایی شد.
پیمایش دو گروه اول از طریق مصاحبه و تحلیل کیفیِ آنها و گروه سوم از طریق پرسشنامۀ اینترنتی و تحلیل کمیِ آن انجام شد. نتایج تحقیق نشان میدهند که شفافیت و انعطاف پذیری، مهمترین نقاط قوت؛ پیچیدگی و نابالغ بودن فناوری، مهمترین نقاط ضعف؛ ورود به عرصه بین الملل و ادغام بازارهای مالیِ مختلف، مهمترین فرصتها؛ و بدبینی حاکمیت و عدم پذیرش از سوی جامعه، مهمترین چالشهای راه حلهای بلاکچینی در حوزۀ املاک و مستغلات هستند.
واژگان کلیدی: فناوریهای نوظهور، راه حلهای بلاکچینی، املاک و مستغلات، سوات.
بدون دیدگاه