در سلسله نشست های با موضوعات و مسائل مختلف اجتماعی ایران؛ اندیشکده افرا اینبار به موضوع مهاجران افغان و بحث درخصوص رویکردهای موجود در این رابطه و همینطور امکان استفاده از ظرفیتهای موجود پرداخته است. این نشست در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در اندیشکده افرا و با حضور دوتن از صاحبنظران و فعالان این حوزه یعنی دکتر سید عسکر موسوی، استاد دانشگاه کابل و دانشآموخته آکسفورد و هیمنطور حمیدرضا بوالی، مستندساز و فعال حوزه افغانستان برگزار شد.
نخست دکتر موسوی از شکلگیری یک حس ناسیونالیستی ایرانی در مواجهه با مهاجران افغانستانی سخن گفت که در واقع مانع اصلی در برابر ایجاد مسیرهای عقلانی و حل مسائل مربوطه است. بر اثر این نوع نگاه همواره این نگرانی مطرح میشود که درصورت عدم کنترل ورود مهاجران حتی ممکن است به تدریج شاهد اشغال پست های مهم توسط افغانها باشیم، درصورتی که درخصوص افغانهای حاضر در ایران ما باید آوارگانی روبه رو هستیم که از هیچ نوع حقوق و قوانین حمایتی مهاجرت برخوردار نیستند. وی در دامه افزود، یکی از مهمترین کاستی های موجود، عدم وجود مرکزی جهت بررسی و مطالعه پدیده مهاجرت در ایران است که در واقع نشان از عدم وجود برنامه و قوانین لازم در این رابطه است و یکی از اولین نتایج آن عدم شکوفایی و استفاده از ظرفیت های این مهاجران است.
در ادامه این نشست حمیدرضا بوالی نیز به وجود شمار قابل توجهی از افراد تحصیل کرده و نخبگان در میان سیل مهاجران افغانستانی به کشور اشاره و بر لزوم توجه بیشتر و وضع قوانین لازم برای ساماندهی به اوضاع آنان تاکید کرد. او معتقد است عامل ورود این مهاجران، نه جاذبههای مقصد، بلکه دافعه و مشکلات افغانستان است که آنان را ناچار به مهاجرت میکند.
از نظر وی تازمانی که آنها شاهد تحقیر و عدم رعایت حقوق انسانی باشند، به شکل مسئله دار با منافع ایران برخورد خواهند داشت و برعکس اگر از حداقلهای زیست اجتماعی برخوردار باشند، حتی میتوانندبعنوان سفیران فرهنگی ایران عمل کنند.
قسمتهایی از این گفتگو و نظرات این دو مهمان را میتوانید در ویدئوهای زیر مشاهده نمایید.